Фотографія автора

Правила поведінки за столом

2 проба (7-8 років), Пізнай і полюби Україну

Тема: В гостях у королеви

Мета: т.Г2 Поясни та покажи правила доброї поведінки при столі, 2 проба

Дане заняття можна провести  в домівці. Тоді тобі потрібно подбати про столові прибори та їжу. Або в закладі загального харчування (їдальня, кафе) попередньо домовившись з власниками чи зарезервувавши столик. В такому разі естафета проводиться по дорозі до закладу.

Виряд: ватман з зображенням дівчинки(або А4 , тоді кожній новачці), кольоровий папір, клей-олівець, ножиці, кожній новачці маленька сумочка (можна пенал з шкільним приладдям), скатертина, посуд(якщо одноразовий то паперовий), чашки з вушком, чайні ложечки, виделки та ножі (є одноразові пластикові чи деревянні), желейні цукерки, печиво Марія,  цукерки морські камінці (або якісь круглі тверді, що імітуватимуть горошини), чай , цукор рафінад, чайні ложки, серветки.

  1. Відкриття, обряд рою – 10хв
  2. Мотивація діяльності – 5хв
  3. Майстерка – 15хв
  4. Гра (естафета) – 15хв
  5. Правила поведінки при столі практично 25хв
  6. Хвилинка сестрички/братчика 5 хв.
  7. Закриття – 5хв

Було б добре щоб у тебе була допомога – поки ти проводитимеш естафету в іншому приміщенні тобі допоможуть накрити стіл(бажано це зробити урочисто – накрити скатертиною, поставити вазу з квітами…). Як варіант, новачки можуть зустріти саму королеву за обіднім столом – це маловідома їм сестричка, що вбрана в костюм ділового стилю. 

 Перед початком занять вивчи самостійно як правильно тримати ніж та виделку, різні способи користування ними. Вчимося різати м’ясо на желейних цукерках, горошок – на круглих цукерках, поламане дрібно печиво – як картопляне пюре. За цими посиланнями трошки матеріалів для тебе.

https://www.youtube.com/watch?v=sNE2DhQ1AZ4

https://www.youtube.com/watch?v=lbyyB3n-fV0  

 

Мотивація діяльності (тут можна дати якусь більшу розповідь, яку підберете для свого рою)

Напевне кожна з вас чула безліч казок про принцес та королев. Зараз ми спробуємо намалювати її. Ось тут на аркуші зображена звичайна собі дівчинка. Кожен називатиме якусь особливість королеви і домальовуватиме її. Отож від мене по колу за годинниковою стрілкою. 

Сьогодні нас чекає мандрівка до справжньої королеви. Та щоб потрапити до неї потрібно пройти підготовку. Першим, що ви назвали серед особливостей, була корона. Так, це не від’ємна частина королівської влади. А зараз ми змайструємо собі корону і ви зрозумієте навіщо вона королеві.

Майстерка корони.

Зробити корону можна за поданими нижче зразками. Зроби заготовки, щоб майстерка не зайняла багато часу. Основне завдання, щоб вона поганенько трималась на голові. 

Естафета.

Тепер ви вже майже справжні принцеси. Відрізняють вас тільки манери. Тож зараз спробуємо виправити це.

Точки естафети: слідкуємо за правильною поставою під час всієї естафети.

  • Пройти 10м по лінії щоб корона не впала.(можна ускладнити книгою)
  • Пройти по сходах  між поверхами вверх та вниз тримаючи маленьку сумочку обома руками і корону на голові
  • Намагаємось розсмішити. Завдання новачки стримувати дикій регіт.
  • Правильне привітання. Вчимось робити реверанс, потискати руку.

Після завершення естафети переходимо до кімнати, де накритий стіл.

 

Манери за столом

Хороші манери — це вміння правильно говорити, використовувати правильні слова, стримувати емоції, виглядати акуратно і чисто, виявляти повагу.

Теми, на які за столом з мало знайомими людьми не розмовляють – вік, релігія, проблеми, багатство, робота, хвороби, подарунки, сімейні негаразди.

Завжди дякуйте людям, які вам допомагають, щоб показати, що ви цінуєте їх допомогу.

  • Сидячи за столом, завжди тримайте лікті близько притиснутими до тулуба та не кладіть їх на стіл. Допустимо ставити лікті на стіл у випадку розмови з співрозмовником, але при цьому без столових приладів в руках.
  • Першим ділом покладіть на коліна серветку.
  • Ніж беріть правою рукою, а вилку – у лівій. 
  • За правилами не сьорбають голосно суп та не торкаються їжі руками
  • Відрізайте по два-три маленьких шматочка їжі такого розміру, щоб вони могли цілком поміститися в роті.
  • Не переповнюйте вилку або ложку їжею. В іншому випадку їжа може впасти в тарілку, на одяг або на стіл, забруднивши їх.
  • Ніколи не розмахуйте і не кидайте столові прилади.
  • Після того, як поїли, кладіть всі використані столові прилади на тарілку а серветку збоку на стіл.

Новачки отримують свої тарілки з їжею – желейні цукерки, круглі цукерки, подрібнене печиво. Показуємо як правильно тримати ніж та виделку, пробуємо виконати це та з’їсти все, що на тарілці, правильним способом.

По завершенню чаюємо.

Під час чаювання слід тримати чашку саме за ручку вказівним і великим пальцем, а середній пальчик, як би підтримує чашку знизу. Або ж як в казці «Аліса в країні чудес» з відведеним мізинцем. 

Розмішувати цукор потрібно за годинниковою стрілкою. А якщо ви про це забули – випийте чай без цукру.

Слідкуйте за тим, щоб вони не тягнулись за цукром (чи будь- чим іншим), а просили передати їм і дякували за допомогу.

По закінченню прощаємось з королевою та відходим в інше приміщення.

Хвилинка сестрички/братчика.

Закриття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *