Мета гутірки
Ознайомити юнацтво з основами природознавства
План проведення
- Дискусія. Що таке природознавство?
- Подання теоретичного матеріалу
- Створення гербарію
Основний матеріал
1. Вступ.
Що таке природознавство? І для чого його вивчають? Це розділ пластування який вивчає усе живе, що нас оточує: дерева, кущі, гриби, тварини. Ціль цих гутірок ознайомити вас з рослинами та тваринами України, їх межами існування та практичного використання для людини в різних ситуаціях.Наприклад: які рослини можна їсти і як їх готувати, які тварини можна їсти і як їх можна вистежити, які є рослини та тварини яких треба остерігатися?
А також ми повинні знати які є природні зони в Україні і під впливом чого вони сформувалися. Які є заповідники і для чого вони створені? Що таке вимираючі види, і чому вони з’являються, що таке ендеміки? Як приготувати гербарій, і для чого вони потрібні? Отже ми повинні з’ясувати, що навколо нас знаходиться досить цікавий світ. Що ми можем жити без використання таблеток, а також у крайній небезпеці ми можемо знайти собі їжу в будь-яку пору року, та в будь-якій місцевості України, оскільки наш край багатий на природні ресурси.
2.Рослинність.
Їсти можна все ,але дещо тільки один раз. Для того щоб цей раз не був останній потрібно знати, що можна класти до рота, а що ні. Навколо нас є дуже велика різно манітність рослин і тварин які придатні до споживання. Звичайно вони на смак різко відрізняються від того, що ми їмо в дома. Тому неслід чекати, що усі ягоди – солодкі, а трава має смак капусти чи шпинату, чи салати. Якщо ж ягоди соллоткі, то не слід захоплено поглинати їх увеликих кількостях, бо більшість диких рослин є лікарські, а зловживати ліками неможна.
Отже перейдемо до того, що ж можна їсти.
По-перше якщо ви не впевнені в тому, чи можна це їсти, чи ні то, краще не їжте. Але якщо вибору немає то потрібно зробити тест на їстивність.
1. Перевірка на їстивність:
–ніколи не збирайте рослини у забруднених водоймах чи брудних місцях.
–перед тим, як їсти помийте та виріжте усі гнилі й пошкоджені частини.
–перевірте рослину на вміст у ній ядів. Для цього розітріть рослину та намастіть внутрішню поверхню запястя.Зачекайте 7-10 хв Якщо не буде пекти, свербіти, не виникає пухирів, то можна переходити до іншого пункту.
–візьміть шматочок рослинки і потримайте її в роті 5 хв, якщо невиникає неприємних відчуттів то можна пожувати, якщо усе гаразд, не відчули сильної гіркоти, печії чи мильного присмаку проковтніть сік, а м’якоть виплюньте. Почекайте 3–4 години.
–якщо все нормально, з’їжте жменьку цієї рослини знову зачекайте добу. Все гаразд? Значить рослина їстівна.
Уникайте рослин що є хворі, запліснявілі чи кишать різними комахами. Рослин з молочним соком (окрім кульбаби та кокосового горіха), з їдким, гірким або палючим смаком. Листки, що обпікають треба переварювати (наприклад – кропива).
Не їжте тільки одну рослину або в певному вигляді готовності (сирі чи тільки варені).Старайтесь комбінувати робити салати або рослинну зупу, мішайте листки, горіхи, м’які частини кори та кореневича. Тоді ви можете собі зробити досить смачну страву.
Перевіряти рослини потрібно на одній людині з групи для того щоб потім точно знати причину небажаних наслідків.
Цей спосіб не є добрим для перевірки грибів і для них не застосовується.
В цьому розділі розглянемо ряд найбільш корисних для харчування рослин, котрі ростуть у нас.
Трав’янисті рослини:
1. Подорожник великий (Plantago major).
Багаторічна рослина, широко розпоширена в наших районах ,має прикореневу розетку звеликими овальними листками .Стебло довжиною 20-45 см що несе суцвіття колосок. Молоді листочки можна їсти сирими. Старі ж слід готуватияк овочі, видалити волокнисті ребра; після відварювання зберігають гіркоту, краще використовувати в супах, салатах.
*Настій з сушених листків можна використовувати при бронхіті і кашлю. Для приготування покласти дві чайні ложки в чакшку з кипятком і настояти 10 хв.
2. Кульбаба (Taraxacum officinale).
Багаторічна рослина, також широко розповсюджена у нас. Його лисття блискучі, зеленого кольору, з глибокими вирізами, мають до 20 см і утворюють прикореневу розетку, всередині якої знаходяться молоді листочки, а ближче до землі старі. Поодинокі квіти жовтого кольору ростуть на стеблах довжиною до 30 см. Кульбаба цвіте з березня по серпень. У нього терпкий молочний сік. Молоді листочки можна їсти сирі, щоб зняти гіркоту вимочіть у холодній воді декілька годин. Молоді бутони, що немають стебла можна вживати, як качани брюсельської капусти. Старі краще варити виділивши центральну трубку. Очищені корінці можна варити як картоплю, вони приємні на смак. Висушені на сонці, обжарені і подрібнені корінці можна використовувати як замінник кави.
*Подрібніть та відваріть свіжі листочки. При шлунково-к謬шкових захворюваннях приймайте ложці міцного відвару.
3. Кропива двудомна (urtika diotica).
Багаторічна рослина. Стебло пряме досгає 120 см, зазубрені серцевидні листки 3-8 см. Вони вкриті волосками, що жалять при дотику.
Кропива двудомна зустрічається в лісах та темних галявинах. Листя кропиви можна їсти. Але перед вживанням потрібно їх поварити 3-5 хв, щоб видалити мурашину кислоту. Вона поживна, містить вітамін С, виккористовуйте в супах, салатах.
*Свіжо віджатий сік кропиви (одна-двічайні ложки вдень) – чудовий тонізуючий засіб після тяжкого дня.
4. Конюшина лугова (Trifolium pratense) і біла (Trifolium repens).
Це схожі однорічні рослини. Конюшина лугова схильна до стеленя більше ніж біла; стебла мають 12-60 см довжини. Трьохлопатеві листкимають довжину 1-5 см. цвітуть вони з травня по вересень. Молоді листки можна вживати вїжу сирими; всі листки можна відварювати всупах. З сушених листків получається хороший чай.
5. Щавель (Rumex acetosa).
Багаторічна рослина, яка зустрічаєтся на луках та лісних галявинах. У нього гладке прямостояче стебло висотою 20-70 см. листки довжиною 3-12 см сидять, як правило, у основи рослини на довгих корінцях. Молоді паростки та листя, багаті на вітаміни, можна споживати сирими; всі листя хороші в супах (споживання у великих кількостях може викликати пронос).
*Полкладіть свіжі листки у чисту тканину і зробіть кулевидний згорток. Занурте згортоку киплячу воду потім побийте його палицею, щоб роздробити листя. Відіжміть сік через тканину. Його можна використовувати для лікування порізів танатертих місць шкіри.
6. Чебрець (Thimus).
Невеличка рослина 10-20 см завдовшки стелиться по землі. Зустрічається на луках гірських полонинах переважно біля струмків чи вологих місць. Має характерний запах колись використовувався як приправа. Чай з чебрецю сприяє кращому обміну азотовмісних речовин.
7. Маргаритки (Bellis perennis).
Широко розпоширені на луках. Листя, утворюють прикореневу розетку, мають веслоподібну форму і досягають в довжину 2-9 см. Поодинокі білі квіти, 1 см в діаметрі, ростуть на стеблах 8-15 см довжиною. Молоді бутони і листя можна їсти сирими в салаті та додавати в суп. Надійне джерело живлення досяжне круглорічно.
*Настоявши листя в холодній воді, можна отримати засіб від проносу.
8. Рогіз (Typha latifolia).
Водна рослина, розповсюджена повсюди її називають також “комиш”. Росте на берегах річок, озер. В стоячій та повільно текучій воді являється переважаючим видом. Пряме кругле стебло 1-2,5 м довжиною; листя 1,5 м вдовжину і3-6 см вширину. Облягає стебло внизу. Темно-коричневе суцвіття має форму сосиски довжиною15-25 см. Молоді проростки листків можна вживати в їжу,якщо відварити 3-8 хв. З жовтого пилку можна робити хліб. Кореневича багаті на крохмаль та цукор; їх можна їсти як вареними такі сирими. З них потрібно зняти оболонку та подрібнити.
9. Папороть (Dryopteris).
Папоротники багаторічні рослини від 30-150см висотою мають своєрідні листки, не цвітуть. В Україні їстівним є папороть орляк. Їстівними є зачатки пагонів висотою до 30 см потрібно вживати очистивши пагони від волосків та лусок.
10. Перстач прямостоячий (Potentilla erecta).
Багаторічна рослина 15-50 см заввишки росте у соснових та мішаних лісах листки трійчасті нага дуютькурячу лапку. Цвіте жовтими маленькими квіточками. Цінна лікарська рослина. Настій з кореневища використовують при лікуванні від ангіни, ларенгіта; чай пють при шлунково-кишкових захворюваннях.
11. Брусниця ( ).
Багаторічна рослина 15-20см заввишки з маленькими блискучими овальними листочками. Цвіте білими маленькими квіточками, плоди – червоні, придатні до споживвання.
12. Заяча капуста ( ).
Маленька рослинка трилиста як конюшина, та листочки не овальні, а серцевидні. Цвіте маленькими білими квітами в кінці квітня-травні. Можна їсти як квіти так ілисточки; має кислий смак (не зловживайте).
13. Волошка карпатська.
Рослина 50-70см заввишки. Зустрічається в Карпатах на полонинах та лісних галявинах. Декоративна рослина.
14. Апозеріс смердючий.
Рослина має прикореневу розетку, листки глибоко посічені, чимось схожі на кульбабу. Росте на окраїнах лісу та всамих листяни та мішаних лісах Якщо розтерти листки має характарний запах. Не їстівна.
15.Копитняк європейський.
Зустрічається в листяних лісах. Має висоту 20-30 см листочки виходять з прикореневої розетки і сидять на довгих черишках. Листки мають форму відбитка копита. Рослина не їстівна.
16. Вороняче око.
Рослина 20-35 см заввишки має стебло на якому розмічені листки коловим розташуванням далі є одна ягідка темно синього кольору(чимось нагадує чорницю). Дуже отруйна.
17. Суниці (Fragaria vasca).
Багаторічна рослина 15-20 см, листки складні трійчасті, розміщені на довгих черешках, має вусика. Зустрічається на лісних галявинах, на узліссях, полях. Плоди червоні маленьких розмірів дуже приємні на смак.
18. Пирій.
Багаторічна рослина, має кореневище, 50-60 см Заввишки, росте на галявинах, луках, полях. Має суцвіття колос. Кореневище їстівне.
19. Гусячі лапки.
Багаторічна рослина, 15 см заввишки, росте на галявинах, поблизу річок, цвіте жовтими дрібними квіточками, листя схожі на листки перстачу прямостоячого. Листки їстівні.
20. Осока.
Багаторічна рослина, 50-70 см заввишки, росте на берегах річок, боліт. Є їстівна.
21. Ряска.
Зустрічається у водоймах та річках зі стоячою водою. Найдрібніша рослина величиною з копійку
Кущі:
1.Малина.
Кущі висотою 1-2 метри, зустрічаються на вирубках лісів. Плоди червоні, багатогорішки. Придатні для їжі. Варення з них є ліками.
2.Ожина.
Кущі, що стеляться по землі, 2-3 метри довжиною, зустрічаються на вирубках лісів, а також у лісах, що створює непролазні хащі.
3.Бузина.
Кущі висотою до 5 метрів, зустрічаються на узліссях, галявинах, полях. Цвіте білими маленьки-ми квіточками зібраними в суцвіття зонтик. Суцвіття є як ліки, можна робити чай, мед. Ягідки є отруйні.
4.Ліщина.
До 7 м заввишки, зустрічається в лісах, на узліссях. Мають плоди горішки, які дуже енергетично цінними, багатими на білки та жири.
5. Вовчі ягоди.
Кущі заввишки до 3 м. Мають чорні ягоди, які є отруйні.
6.Шипшина.
Кущ заввишки 3 м. Цвіте великими квітами, має плоди багатогорішки, які можна споживати в їжу цілком зимою та шкірку літом. Багаті на вітамін С.
7.Терен.
Кущі до 2 м заввишки. Весною в квітні цвіте рясним білим цвітом. В кінці серпня – початок вересня дає плоди темно синього кольору, які схожі на вишню. Плоди на смак є дуже терпкі, з них добрий компот.
Дерева:
1.Глід (Cratregus).
Листяне дерево до 6 м згустою кроною і великими колючками зустрічається влісах та кущистих зарослях. Цвіте в квітні-травні; квіти дрібні, білі, зібрані в суцвіття.Червоні плоди розміром до 1 см, овальні, зявляються міжлипнем та жовтнем. Молоді проросткиможна їсти сирими; мясисті плодитакож можна їсти.
2.Горобина (Sorbus aucuparia).
Це струнке листяне дерево висотою 15-20 м ростев лісах ігірських районах. Складні листки довжиною 25 см містять до 9 пар темно-зелених листків. Білі суцввіття зявляються в травні-червні. Плоди червоні ягоди з оранжевою мякоттю; їстивні, добрі всупах. Спочатку злегка відваріть ізлийте воду, щобзникла гіркота.
3. Береза (Betula alba)
Листяне дерево висотою 25-30 м. Має білу кору та повислі гілки. Листочки серцевидні невеликі. Бруньки берези є їстивні та доступні взимку. В березні розрізавши кору та забивши туди кілок, можна зцідити поживний та багатий на вітаміни сок. Внутрішню частину кори можна їсти.
4. Обліпиха (Hippophae rhamnoides).
Дерева досяггають в висоту 5 м, мають довгі тоненькі листочки, шершаві на дотик, та великі колючки. Квіти мають вигляд чашки діаметром 3 мм; плоди діаметром 5-8 мм яскраво-оранжевого кольору . зустрічаються на прибережних скелях і на деякій відстані від моря серед піщаних дюн, а також в лісах. Свіжо віджатий сок використовується як консервант в суміші з медом та іншими фруктами. Ним також можна підсолоджувати чай з диких трав. Ягоди придатні до споживання мають кисло-терпкий смак.
*Свіжовіджатий сок – чудовий засіб при звичайних простудах, втомі та виснаженнях.
5.Грецький горіх.
Дерево 20 м заввишки. Має складні листки. Горіхи їстівні багаті на білок та жири.
6. Акація. 7.Граб. 8. Дуб. 9. Бук. 10. Ясен. 11. Липа. 12. Верба. 13. Тополя. 14. Осика. 15. Сосна. 16. Ялина. 17. Смерека. 18. Туя. 19.Дика яблуня. 20. Черешня. 21. Вільха клейка. 22.Модрина європейська. 23. Шовковиця.
Майстерки, які можна використати з цією гутіркою
Запропонуйте юнацтву, створити свій альбом-гербарій.
Ви можете провести майстерку, і разом оформити його. Це також пригодиться юнакам при складані вмілості Природознавство.