Фотографія автора

Відзначення Дня заснування Пласту

Станичні

ст. пл. Микола Музала, =V=,
виховник та зв’язковий в 23-му курені УПЮів ім. С. Бандери (Львів),
станичний Львова, головний булавний УПЮ

Завантажити проект в форматі PDF можна тут.

Вид проекту: програма заходу;
Мета: відзначення Дня заснування Пласту;
Короткий опис: у всіх осередках Пласту кожного року відзначається офіційна дата заснування Пласту – 12 квітня 1912 року. Оскільки Пласт був створений у Львові, то святкування Дня заснування Пласту у Львові має особливе значення. Саме у Львові є найбільше місць пов’язаних із зародженням та існуванням Пласту: на подвір’ї Львівської академічної гімназії 12 квітня 1912 року прийняв присягу перший пластовий гурток, на Личаківському кладовищі похований засновник Пласту д-р. Олександр Тисовський та інші пластуни, багато з яких пластували у довоєнному Пласті, головний собор УГКЦ, окрім того, що є резиденцією кардинала Любомира Гузара, має ім’я патрона Пласту св. Юрія. Зважаючи на це, програма святкувань Дня заснування Пласту у Львові є традиційним впродовж декількох років: Служба Божа в соборі св. Юра, урочиста збірка на
подвір’ї Львівської академічної гімназії, покладання вінків до могили д-р. Олександра Тисовського та могил пластунів, похованих на Личаківському кладовищі.
Інформація про реалізацію проекту: реалізований 12 квітня 2003 року у Львові.

План заходів 12 квітня 2003 року
на відзначення 91-річчя Першої пластової присяги у Львові

11.00-13.00 – Служба Божа в соборі св. Юра
13.00-13.30 – шикування колони для урочистого маршу до Львівської академічної гімназії
13.00-14.00 – урочистий марш до Львівської академічної гімназії за маршрутом пл. Св. Юра – вул. Карпінського – вул. Архітекторська.
14.00-15.30 – урочиста збірка на подвір’ї Львівської академічної гімназії.
15.30-16.30 – урочистий марш до Личаківського кладовища за маршрутом: вул. Степана Бандери – вул. Коперніка – пр. Свободи – пл. Галицька – вул. Пекарська – Личаківський цвинтар.
16.30-17.30 – урочиста збірка на меморіалі воїнам УГА з покладанням вінків до могил д-р О. Тисовського, пол. Д.Вітовського, М. Галущинського та пластунів похованих на Личаківському кладовищі.

Попередня підготовка
1. Станична старшина не пізніше ніж за місяць повинна затвердити план заходів.
2. На розгляд Станичної Старшини необхідно подати перелік необхідних засобів для успішного переведення всіх точок програми ( вінки, прапори, буклети тощо).
3. Коли буде затверджений план заходів про них необхідно попередити всі державні установи та організації, які мають відношення до проведення запланованих заходів (в даному випадку отця-пароха собору св. Юра,
дирекцію Львівської академічної гімназії, дирекцію Личаківського кладовища, міську владу).

Детальний опис всіх точок програми

Служба Божа в соборі св. Юра
Заплановано: збірка юнацтва призначена на 10.30, шикування юнацтва по куренях та організований вхід до собору св. Юра. 11.00-13.00 – Служба Божа.
Проведено: звичайно, вже вкотре юнацтво не зібралось в 10.30, але попри це на початок Служби Божої в 11.00 більшість юнацьких куренів станиці вже стояла в соборі, тому під час її проведення не створювався зайвий шум. Остаточно з парохом собору не було домовлено про точну тривалість Служби Божої, бо до останнього часу не було відомо хто ж буде її відправляти, тому замість запланованих двох годин Служба Божа тривала одну годину і на 12.15 вже все юнацтво було на подвір’ї собору. Через те, що з міською владою було домовлено, що урочистий марш від собору св. Юра до Львівської академічної гімназії почнеться о 13.30, то ДАІ та міліції ще не було.
Тому для ефектнішого вигляду колони пластунів всім куреням було рекомендовано залишити верхній одяг в пластовій домівці на вул.Шептицьких,16. Деякі курені використали цей вільний час для вправляння у впоряді в найближчому парку. В 13.00 всі курені були вишикувані в триряд. Загальна кількість пластунів близько 350.
Рекомендації: Звичайно, попередньо необхідно узгодити з парохом церкви час початку Служби Божої та участь в ній великої кількості пластунів ( в даному випадку 500-600 ). Найкраще, як це прийнято, написати офіційного листа на його ім’я.
Обов’язково обумовити скільки саме часу буде тривати Служба Божа ( чи молебен).
Збірку юнацтва необхідно призначати не менше ніж за півгодини до Служби Божої для того, щоб в церкві ще не було людей і було достатньо місця для розміщення пластунів організованими лавами. Новацтво може не брати участі в Службі Божій, оскільки дітям важко вистояти дві години.

Шикування колони для урочистого маршу до Львівської академічної гімназії
Заплановано: після закінчення Служби Божої 13.00-13.30 на подвір’ї собору св.Юра пластуни шикуються в триряд ( оскільки саме таке шикування найкраще для похідних колон) в такій послідовності:
Державний прапор – хоругва станиці – новацтво – юнацькі курені за номерами ( перед куренем стоїть хорунжий з курінним прапором чи знаменом, збоку куреня стоїть курінний чи людина, яка повинна слідкувати за куренем під час маршу) – осередки УСП та УПС під проводом осередкових.

Проведено: новацтво, яке не брало участі у Службі Божій на початок шикування колдони вже стояло у триряді на визначеному для них місці. Колона була вишикувана вже о 13.00 і затримка була тільки через ДАІ.
Рекомендації: через велику кількість пластунів , які беруть участь в традиційному відзначенні Дня заснування Пласту у Львові, процес шикування колони для урочистого маршу займає багато часу, але саме від успішного шикування залежить перебіг урочистого маршу, який і привертає найбільше уваги ЗМІ та громадськості, і саме за його перебігом оцінюється якість переведення всіх урочистостей цього дня.

Урочистий марш до Львівської академічної гімназії
за маршрутом пл. Св. Юра – вул. Карпінського – вул. Архітекторська
Заплановано: вибрано найкоротший шлях, який б не перешкоджав дорожньому руху.
Проведено: марш відбувся згідно запланованого.
Рекомендації: Для маршу такої кількості людей організованими лавами обов’язкова присутність ДАІ та міліції, тому вимарш можна розпочати тільки тоді, коли будуть присутні ці служби. Більший ефект від урочистого маршу є тоді, коли вся колона співає. Але у попередніх роках кожен курінь співав якусь свою пісню і це приносило більше шкоди. Тому збором курінних станиці Львів був прийнятий перелік пісень, які б мали співати пластуни під час урочистого маршу, всі курінні мали подбати про те, щоб весь курінь ці пісні. Через велику кількість людей, що беруть участь в цих урочистостях, колона розтягується на велику відстань, тому далеко не всім чути, що співають інші. Для запобігання цьому, рекомендовано. щоб вздовж колони через кожні 10-15 м йшов старший пластун, який б контролював, що саме і як співає юнацтво.

Урочиста збірка на подвір’ї Львівської академічної гімназії
Заплановано: цілість шикується на подвір’ї гімназії для урочистої збірки, що включає в себе традиційне пластове відкриття офіційних заходів ( з врахуванням новацьких церемоніалів), вітальне слово найповажніших гостей, проведення новацьких іменувань та складання новацької обіцянки, юнацькі заприсяження та іменування.

Шикування на збірці в гімназії
(відповідно до плану подвір’я ЛАГ)
1 – головний вхід через коридори ЛАГ
2 – великі ворота
Б – бунчужний
К – комендант
ХВ – чотири хорунжих з великим прапором
х – хорунжі з прапором на держаку та хоругвою
Н – новацтво
Ю – юнацтво
Всі курені поступово заходять на подвір’я гімназії і відразу шикуються в чотири- чи п’ятилаві (залежно від кількості присутніх членів куреня), тому на момент відкриття всі вишикувані і немає необхідності скликати збірку

Відкриття:
Струнко!
До правого рівняйсь!
Прямо глянь!

• Звіт
До звіту глянь!
звіт станичному…
Цілість „Готуйсь! СКОБ!”
Прямо глянь!

• Молитва
До молитви!
Новацька ранкова молитва!
„Отче наш”!
По молитві!
Струнко!
Хорунжі винести прапор!
чотири хорунжі (ХВ) вносять прапор на місце відзначене на малюнку великим прапором
На прапор глянь!
Прямо глянь!
Спочинь!
Хорунжі(ХВ) розгортають прапор

• Гімн
Струнко!
Новацька пісня ( гімн жовтодзюбів)!
Гімн Пласту!
Спочинь!

• Вітальне слово
Пластун сеньйор чи представник влади або церкви вітають присутніх

Іменування
• Новаки
Новацькі церемоніали, які переводить референт УПН станиці
На честь новаків тричі пластове „Слава”!!!
Спочинь!

• Заприсяження
До присяги виступити…
Цілість, до присяги!
присягу переводить …
Пластовий обіт!
По присязі!
На честь новозаприсяженого юнацтва тричі пластове „СКОБ”!
Спочинь!

• Розвідувачі
Виступити…
Струнко!
іменування переводить …
На честь новоіменованих розвідувачів тричі пластове СКОБ”!
Спочинь!

• Скоби та вірлиці
Виступити…
Струнко!
іменування переводить Предсідник/ця Скобиного Кругу чи Крайовий референт УПЮ.
На честь новоіменованих скобів та вірлиць тричі пластове „СКОБ”! Тричі пластове „Слава”!
Спочинь!
Хорунжі скласти прапор!
хорунжі (ХВ) складають прапор
Струнко!
На прапор глянь!
Винести прапор!
Прямо глянь!
Спочинь!

Проведено: збірка проведена згідно запланованого, за винятком відсутності новацької молитви та новацької пісні через помилку бунчужного та метушню бунчужного через те, що попередньо не було визначено підбунчужних для допомоги бунчужному.
Рекомендації: для зменшення метушні бунчужному необхідно мати під рукою одного або декількох підбунчужних, які б виконували його доручення, і це б позбавило його необхідності сходити з визначеного місця. В гімназії недоцільно переводити традиційне закриття офіційних пластових заходів, щоб позбавитись
повторів – це закриття можна перевести на кладовищі

Урочистий марш до Личаківського кладовища за маршрутом: вул.Степана Бандери – вул. Коперніка – пр. Свободи – пл. Галицька – вул. Пекарська – Личаківський цвинтар.
Заплановано: урочистий марш від Львівської академічної гімназії до Личаківського кладовища, де похований засновник Пласту д-р. Олександер Тисовський та близько 30 пластунів. Маршрут ходу проходить через головні вулиці Львова для реклами Пласту у місті.
Проведено: через похорони у Львові загиблого журналіста Олександра Кривенка були внесені суттєві поправки до проведення урочистого маршу. Для зменшення кількості пластунів, які б брали участь в марші, з кожного куреня було вибрано 5-6 осіб в найкращих одностроях ( деякі курені зголосились в повному складі).
Загальна кількість такої колони склала 120 осіб.
Перед кладовищем урочистий марш був зупинений ДАІ, яка супроводжувала колону, щоб пластуни не пересіклися з людьми, які брали участь у похороні. Але попри все це, о 16.00 колона пластунів дійшла до пантеону УГА на Личаківському кладовищі, де і похований д-р. Олександер Тисовський.
Рекомендації: оскільки маршрут урочистого маршу проходить по центру міста, його має можливість побачити велика кількість людей, тому, як і попередній марш, цю частину програми треба провести на найвищому рівні.
Для маршу такої кількості людей організованими лавами обов’язкова присутність ДАІ та міліції, тому вимарш можна розпочати тільки тоді, коли будуть присутні ці служби. Більший ефект від урочистого маршу є тоді, коли вся колона співає. Але у попередніх роках кожен курінь співав якусь свою пісню, тому це приносило більше шкоди, ніж користі. Тому збором курінних станиці Львів був прийнятий перелік пісень, які б мали співати пластуни, і всі курінні мали подбати про те, щоб весь курінь знав слова цих пісень. Через велику кількість людей, що беруть участь в цих урочистостях, колона розтягується на велику відстань, тому далеко не всім чути, що співають інші. Для запобігання цьому, рекомендовано. щоб вздовж колони через кожні 10-15 м йшов старший пластун, який б контролював, що саме і як співає юнацтво.
Маршрут урочистого маршу треба складати так, щоб як можна менше пересікати трамвайні колії та великі перехрестя – це зменшує ймовірність зміни маршруту міською владою.

Урочиста збірка на меморіалі воїнам УГА з покладанням вінків до могил д-р О. Тисовського, пол. Д.Вітовського, М. Галущинського та пластунів похованих на Личаківському кладовищі.
Заплановано: на кладовище заходить організована колона в трилаві, яка розташовується на площі перед колоною із архистратигом Михаїлом, тому немає потреби скликати збірку.

• Звіт
Струнко!
До правого рівняйсь!
Прямо глянь!
До звіту глянь!
Спочинь!

• Молитва
До молитви!
„Царю небесний”!
По молитві!

• Гімн
Хорунжі внести прапор!
Струнко!
На прапор глянь!
хорунжі виносять прапор
Прямо глянь!
Спочинь!
хорунжі розвертають прапор
Струнко!
Гімн закарпатських пластунів!
Спочинь!

• Покладання вінків
Струнко!
Внести вінки!
Почесть дай!
вносяться вінки…
Прямо глянь!
Спочинь!
хорунжі згортають прапор
Струнко!
Хорунжі винести прапор!
На прапор глянь!
хорунжі виносять прапор
Прямо глянь!
Спочинь!
Курінні перебрати провід!

Проведено: не було покладено великих вінків до могил через їх відсутність. Також не було внесення та винесення прапора через його відсутність.

Рекомендації: попередньо забезпечити чотири великих вінка, які б мали бути покладені до місць заховань засновника Пласту д-р. Олександра Тисовського, полковника Дмитра Вітовського, Михайла Галущинського та центральної плити пантеону УГА.

Закінчення

Заплановано: на пропозицію осередку УПС вся цілість ділиться на три групи, які трьома різними маршрутами, кожен з яких проходить повз могили пластунів, похованих на Личаківському кладовищі. Біля кожної з могил група, під проводом під бунчужного, зупиняється, сеньйор розповідає про пластуна, що тут
похований. Після цього всі відмовляють молитву, кладуть вінок та ставлять запалену лампадку. Таким чином будуть пошановані всі пластуни (близько 30 могил) поховані в різних місцях Личаківського кладовища.

Проведено: одна з колон під проводом сенсора свій маршрут проходила більше двох годин і не знайшла всіх передбачених в плані маршруту могил пластунів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Оцінка *